Uprawa kapusty w domowym ogródku

Uprawa kapusty w domowym ogródku

W polskiej tradycji kapusta jest bardzo popularnym warzywem. Z tego powodu tak często widujemy ją na naszych stołach oraz w ogródkach. Chcesz zająć się uprawą tego warzywa i zrezygnować z kupowania go w marketach? Po przeczytaniu tego artykułu dowiesz się jak, gdzie i kiedy zasadzić kapustę oraz jak ją uprawiać, aby zbierać jak najlepsze plony.

Odmiany kapusty

Istnieje wiele odmian kapusty i należy pamiętać o tym, że każda z nich wymaga innego podejścia. Na samym początku warto zaznajomić się z istniejącymi rodzajami, spróbować jak smakują, poznać warunki najlepiej odpowiadające pod uprawę i dopiero wtedy rozpocząć sadzenie. Istnieją obecnie takie odmiany kapusty jak: biała, modra, czerwona, pekińska oraz włoska.

Warunki klimatyczne wpływające pozytywnie na wzrost kapusty

Termin, w jakim należy sadzić kapustę jest zależny od tego jaką wybierze się odmianę. Kapustę wczesną najlepiej zasadzić w połowie kwietnia, średnio wczesną w pierwszej połowie maja, średnio późną oraz późną w drugiej połowie maja i w pierwszej połowie czerwca, a późną pod koniec września, a nawet na początku października. Niezależnie od wybranej odmiany wszystkie kapusty lubią tereny mocno nasłonecznione. Należy zadbać o to, by w ciągu dnia wahania temperatury nie były wyższe niż 15-20°C. Są one szczególnie wrażliwymi na temperaturę warzywami, ich wzrost zostaje zatrzymany gdy temperatura powietrza wynosi poniżej 5°C i więcej niż 30°C.

Najlepsze warunki glebowe do uprawy kapusty

Pod uprawę kapusty najlepiej wybrać gleby piaszczysto-gliniane o wysokim poziomie wód gruntowych. Najlepszy odczyn glebowy powinien wahać się w granicach 6,5-7,3 pH dla gleb mineralnych i 6,0-6,5 dla gleb torfowych.

Jak nawozić kapustę

Nawożenie kapusty jest uzależnione między innymi od tego, kiedy zdecydowaliśmy się na jej posadzenie. Odmiany wczesne najlepiej nawozić jesienią, a późne w maju i w czerwcu. Kapusta najlepiej reaguje na nawozy organiczne. Im szybciej wymieszane z glebą tym będą lepsze, ponieważ z każdą chwilą zwłoki wydziela się z nich wartościowy azot. Jeśli nie możesz użyć ich od razu po powstaniu możesz zdecydować się na ich chwilowe przykrycie. Dzięki nawozom organicznym w dużym stopniu zwiększa się retencję wody w glebie. To z kolei przyczynia się do wzrostu składników pokarmowych. Jeśli nie masz możliwości wykorzystania nawozu organicznego możesz zdecydować się na zakup gotowego produktu. Ważne, aby był bogaty w azot, najlepiej w przedziale od 120 do 250 kg N/ha.

Related posts

Leave a Comment