Szczypiorek czosnkowy – co to za warzywo?

Szczypiorek czosnkowy – co to za warzywo?

Szczypiorek czosnkowy to bardzo ciekawa roślina. Może być uprawiana do celów kulinarnych, ale nie tylko, ponieważ dekoracyjne kwiatostany wykorzystywane są jako oryginalna dekoracja wnętrz oraz dodatek do suchych bukietów. Ponadto jest skarbnicą cennych składników diety, a jego uprawa nie jest kłopotliwa. Jakie warunki lubi szczypiorek czosnkowy i co to za warzywo?

Szczypiorek czosnkowy (Allium tuberosum) jest rośliną wieloletnią, pochodzącą z Chin. Na terenach Azji jest gatunkiem niezwykle popularnym, głównie ze względu na swoje wszechstronne właściwości i możliwości zastosowania. Warzywo jest bogate w mikro- i makroelementy oraz witaminę C. Wykazuje silne właściwości przeciwbakteryjne i tonizujące, sprawdza się w problemach trawiennych, a czosnkowy aromat znajdzie szerokie zastosowanie w kulinariach. Jest całkiem odporny na przechowywanie – w warunkach chłodniczych wytrzyma ok. tygodnia.

Inne nazwy szczypiorku czosnkowego to między innymi szczypiorek chiński oraz czosnek orientalny

Jak wygląda szczypiorek czosnkowy?

Szczypiorek czosnkowy jest byliną, która na jednym stanowisku może rosnąć kilka kolejnych sezonów. Długie, jasnozielone i płaskie liście szczypiorku o trójkątnym przekroju osiągają do 40 cm wysokości i tworzą luźno zebrane kępy. Latem, w okolicach lipca, szczypiorek czosnkowy zakwita, a pojawiające się na wyprostowanych pędach kwiatostany składają się z licznych, niewielkich kwiatuszków w kształcie gwiazdy. Baldach kwiatów o średnicy ok. 5 cm o białym wybarwieniu wygląda szalenie efektownie, a do tego wyróżnia się dużą trwałością, przez co jest chętnie wykorzystywany we florystyce jako kwiat cięty.

Szczypiorek uprawiany w gruncie można ścinać przez całe lato i jesień, z kolei domowa uprawa doniczkowa umożliwia korzystanie z walorów smakowych warzywa przez cały rok. Aby uniknąć samoistnego rozsiewania, zaleca się regularne usuwanie przekwitłych kwiatostanów.

Uprawa szczypiorku czosnkowego

Najważniejsza informacja dla przyszłych hodowców szczypiorku czosnkowego jest taka, że bylina jest bardzo tolerancyjna pod względem warunków uprawy. Przyjmie się w zasadzie w każdym ogrodzie, a do tego jest wyjątkowo odporna na minusowe temperatury, dlatego świetnie nadaje się do uprawy w rodzimym klimacie.

Aby uzyskać jak najlepsze plony, warto zadbać o to, by podłoże pod uprawę warzywa było piaszczysto-gliniaste, zasobne w składniki pokarmowe i lekko wilgotne. Szczypiorek preferuje stanowiska słoneczne, choć poradzi sobie w niewielkim półcieniu. Wysiew szczypiorku można przeprowadzić wprost do gruntu od marca do lipca, a do pojemników przez cały rok. Ponieważ roślina pozostanie na swoim stanowisku przez kilka lat, dobrze jest przed wysiewem użyźnić podłoże, np. mieszając je z obornikiem lub kompostem.

Nasionka sklepu czosnkowego kupisz w internetowym sklepie ogrodniczym Florexpol. Zobacz: https://florexpol.eu/warzywa-egzotyczne/2426-szczypiorek-czosnkowy.html. Opakowanie zawiera 1 gram nasion. Na opakowaniu znajdziesz również podstawowe informacje na temat zasad uprawy i termin przydatności do siewu.

artykuł opracowany we współpracy z Florexpol

Related posts

Leave a Comment