Budujemy altankę z wędzarnią i grillem – szczegóły budowy

Altanka z grillem i wędzarnią już stoi od zeszłego roku. Czas pochwalić się szczegółami technicznymi. Sama altanka ma powierzchnię około 17m2 i zbudowana jest na planie sześcioboku. Wsparta jest na sześciu słupach dodatkowo wzmocnionych trzema ściankami z kratki, o czym wspominałem w części o konstrukcji altanki. Wszystko jest posadowione na fundamentach o głębokości około 1,5 m. Podobny fundament ma grill z wędzarnią.

Przejdźmy teraz do szczegółów wędzarni i grilla. Wędzarnia została tak zaprojektowana by móc służyć i jako klasyczna wędzarnia, i jako grill. Wędzarnia zamienia się w grill po włożeniu nazwijmy to „modułu grilla” wykonanego z blachy nierdzewnej. Moduł ten mamy już zaprojektowany i będzie wykonywany w tym roku.

Na filmie poniżej warto zobaczyć jak skonstruowane są drzwi wędzarni i grilla. Ich konstrukcja umożliwia całkowite ich odsunięcie na bok tak by był swobodny dostęp do grilla. Innym udogodnieniem jest kilkustopniowa zasuwa w kominie i termometr.

Szczegóły techniczne wędzarni znajdziecie tutaj, a poniżej film jak to działa.

6 komentarzy

Add a Comment
  1. Ten system drzwi do grilla ogrodowego jest bardzo ciekawy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ogród w mieście © 2017 Frontier Theme